istavrit4





İSTAVRİT OLTASI HAZIRLAMA


İstavrit :
Pek çok acemi balıkçının ilk göz ağrılarından olan istavrit yurdumuzu saran tüm denizlerde bulunmakla birlikte en lezzetli ve semiz olanları Karadeniz ve Marmara da bulunur.Özellikle yılın 12 ayında tutulabilir olması ve ekonomik değeri olması amatör balıkçıların gözünde bu balığında değerini daha da arttırmaktadır.Kışa girmeden yağlandığı için bu zamanlarda eti daha da lezzetlidir.Ancak 15 cm den küçük ( kıraça ) olanların yemlik dışında avlanılması ne yazık ki bu balığında neslini azaltmaya başlamıştır.Amatör kıyı oltacıların bu konuda daha hassas olacaklarını umuyorum.
İstavrit yılın her ayında yakalanabilir ancak hava ve denizin durumuna göre av verimi de değişmektedir.Bunun üzerine yapılan yer seçimi de eklenince istavrit avcılığının da pek kolay olmadığını göreceksiniz.Boğaz akıntılarının çok olduğu ancak balığında bol bulunduğu alanlarda oltanızı atmadan önce orada bulunan avcılardan bu konuda bilgi almalısınız.Amatör Balıkçılığın 1. kuralı çevreye ve çevrenizde ki insanlara saygılı olmaktır.
Yem Seçimi :
İstavrit kıyıdan genellikle 10-15 iğneli ve değişik renklerde floşlardan ( parlak ipek ) üretilmiş “çapari” adı verilen takımlar ile tutulur.Tekne balıkçılığında ise iğne sayısı doğal olarak daha fazladır.Ancak bazı istisnai durumlarda 3-5 iğneli takımlara yem takılarakta tutulması icap edebilir.
istavrit
Ama çapariye gelecek olan balığın boyutları bellidir.Eğer büyük istavrit yakalamak istiyorsanız ( 25-30 cm ) buraya dikkat etmelisiniz.Özellikle sonbahar zamanlarında yağlanmaya başlayan istavritin büyük olanları kıyılara yaklaşır ve canlı yem peşine düşerler.Menülerinde ufak gümüş balıklarından tutunda teke, karides ve hatta kendi yavruları dahi vardır.Bu amansız mücadele çok kısa süreceğinden belli bir tarihi hedef alarak haraket etmek en mantıklısıdır.Aşağı da 2 farklı resim görüyorsunuz.Bunlardan özellikle TEKE şeklinde olanı benim her zaman kullandığım favori yapay yemimdir.Beyaz ve pembe simli olanlarını kullanırsanız Sarayburnu, Eminönü ve Kabataş civarlarında bahsettiğim zamanlarda çok büyük boylarda istavrit yakalayabilirsiniz.Sahte TEKE bulamazsanız en küçük boy raglou kullanabilirsiniz ama ne yazık ki teke kadar verimli olmuyor.Yapay yeminizi 100 gr ağırlığa sahip bir seğirtme kurşununa 2 kulaç misina ile bağlamanız yeterlidir.
istavrit2
Yer Seçimi :
İstavrit Karadeniz liman kıyılarında, Boğaz içerisinde ve Marmara kıyıları ile Ege kıyılarında bir çok bölgede bulunmaktadır.Oltanızın çok iğneli olduğunu unutmadan ve çevrenizde ki insanları rahatsız etmeden denizinde durumunu kontrol ederek avlanabilirsiniz.Ancak unutmayın ki bir avlağa gitmeden önce o yer ile ilgili daha önce tecrübe sahibi olanlardan bilgi almak en mantıklısıdır.
istavrit3
Olta ve Yemin Hazırlanması :
İstavrit çaparisini kendiniz yapabileceğiniz gibi oltacılardan köstek halinde satın alıp dizebilir ya da tamamını satın alabilirsiniz.Fakat kendinizi geliştirebilmek adına en azından köstekleri dizmenizde fayda vardır.Bunun dışında yanınıza farklı renkte bir çok takım almanızda fayda vardır.Ayrıca bu takımlar farklı kalınlıklarda olursa gideceğiniz yere göre kendinizi hazırlamış olacaksınız.
İpucu :
* Çapari kullanırken yakalanacak bir tane balık diğer balıklarında çapariye olan ilgisini arttırır.
* Raglou ya da Teke bulamadığınızda 1 cm büyüklüğünde kaşıklardan kullanabilirsiniz.
* Su üstünde kaynayan istavrit sürülerini yakalamanın en iyi yolu çapariye kurşun değil şamandıra takmaktır.
* Su üstünde zıplayan istavritler aşağıda başka bir canavarın olduğunun habercisidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top